NIEUWS
AGENDA
DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN
De impact van ISO-normeringen op de dagelijkse praktijk
agenda
De impact van ISO-normeringen op de dagelijkse praktijk
ISO-normeringen zorgen voor consistentie, kwaliteit en veiligheid in laboratoria. Daarnaast wordt er vanuit klanten, leveranciers en overheidsinstanties steeds vaker om een ISO-certificering gevraagd. Maar hoe integreer je dit in je organisatie? En hoe zorg je voor naleving in je dagelijkse processen?
Suzanne Arts-van den Hoven is specialist microbiologie en biochemie bij food, feed en zuivellaboratorium NutriControl. Daarnaast is ze intern auditor, lid van de NEN-normcommissie microbiologie van de voedselketen, voorzitter van de NEN-werkgroep zuivelmicrobiologie, en expert binnen diverse ISO-werkgroepen. Tijdens de World of Industry, Technology & Science deelt ze haar kennis en geeft ze een workshop over de impact van ISO-normeringen op het dagelijkse werk in het laboratorium.
Binnen de werkgroepen denkt Suzanne mee over de herzieningen en ontwikkelingen van normen. “Bij een periodieke herziening zijn er verschillende stemrondes. Dan kun je commentaar geven op de norm en wijzigingen doorgeven, dit wordt binnen de betreffende ISO-werkgroep vervolgens weer besproken en verwerkt indien akkoord. De ontwikkeling van een nieuwe norm is een lang proces en duurt meerdere jaren. Je begint met een idee en een conceptversie. Binnen de commissie lever je daar vervolgens commentaar op. Zo zijn er verschillende stadia en kom je uiteindelijk tot een definitieve versie.”
Kwaliteit en betrouwbaarheid
Als intern auditor ziet Suzanne erop toe dat normeringen binnen de organisatie worden nageleefd. “Werken volgens afgesproken normen heeft waarde. Als je allemaal op dezelfde manier werkt krijg je soortgelijke resultaten en zijn deze beter te vergelijken. Zo zorg je voor constante kwaliteit en betrouwbaarheid.”
Volgens Suzanne begint het allemaal met een kwaliteitssysteem. “Je moet een kwaliteitshandboek hebben. Daarin leg je vast hoe je bepaalde zaken aanpakt, bij ons staan daar alle algemene eisen voor de competentie van test- en kalibratielaboratoria uit de NEN-EN-ISO/IEC 17025 in.” Vervolgens is het van belang om dit onder de aandacht te brengen binnen de organisatie. “Nieuwe collega’s doorlopen een inwerkprogramma waar aandacht is voor kwaliteit en normeringen. Op onze afdeling hebben we elke ochtend een stand-up meeting en maandelijkse teamoverleggen. Daar wordt ook standaard over kwaliteit gesproken. Wanneer er nieuwe of gewijzigde documenten worden gepubliceerd in het kwaliteitshandboek verwachten we dat iedereen deze leest. Door middel van een leesbevestiging weten we zeker dat iedereen op de hoogte is. Bij een nieuwe analysemethode volgt een inwerktraject.”
Suzanne erkent dat ISO-normen niet altijd even makkelijk te lezen zijn. “Het is een vak apart om ISO’s te lezen en om te zetten naar de dagelijkse praktijk. Je hebt echt tijd nodig om ze goed te beoordelen en te implementeren.” Het is belangrijk om de norm om te zetten naar werkvoorschriften of SOP’s, zodat ze eenduidig toegepast kunnen worden in het proces binnen je eigen organisatie.
Registreer je voor de WoTS
Nieuwsgierig geworden? Tijdens de World of Industry, Technology & Science geeft Suzanne Arts -van den Hoven een workshop over de impact van ISO-normeringen op het dagelijkse werk. De workshop volg je op donderdag 26 september van 12:30-13:30.
High Tech Trophy op de WoTS
NIEUWS
High Tech Trophy op de WoTS
Als bezoeker van de WoTS kan je live op de beursvloer de voor de High Tech Trophy genomineerde noviteiten bekijken en je stem uitbrengen op je favoriete noviteit. De exposant met de meeste stemmen is de winnaar van de High Tech Trophy.
De wedstrijd is georganiseerd per wereld, zo ook voor World of Laboratory.
Een van de deelnemers is Salm en Kipp met het 10-in-1 reactiestation Labtech Xelsius, een compacte en snelle reactor met tien volledig individueel gethermostatiseerde en geroerde reactorcellen in het temperatuurbereik van -20 °C tot +150 °C. Dit maakt de Xelsius geschikt voor reactie-optimalisatie, medicijnontwikkeling, parallelle synthese, gravimetrische analyse, DoE-studies, geautomatiseerde filtratie en flowchemie. Met één compacte Xelsius vervang je zo tien verwarmingsapparaten, roerders, ijsbaden, reactorcellen en refluxcondensors.
Middels de software stel je eenvoudig de temperatuur, roersnelheid, gewenste tijd en verloop in. Maar ook complexere meertraps temperatuurprofielen als dat nodig is. Zelfs cyclische temperatuurregelingsprocedures, bijvoorbeeld voor biologische processen, kunnen snel worden gerealiseerd, opgeslagen en gedocumenteerd. Na het starten krijg je een compleet overzicht van de status van alle tien reactiecellen en kan je direct beginnen met individueel verwarmen, koelen of roeren. Gebruikersbeheer met een inlogfunctie helpt om te voldoen aan GMP-regelgevingsvereisten.
Xelsius kan worden gebruikt in een zuurkast, gemonteerd op een robotplatform, aan elkaar gekoppeld als meerdere units voor grote hoeveelheden monsters of als eenvoudig te bedienen vrijstaand systeem op een laboratoriumwerkblad. Dankzij de PTFE-gecoate behuizing is het Xelsius-systeem opgewassen tegen de veeleisende laboratoriumomstandigheden.
Bekijk hier alle inzendingen voor de High Tech Trophy van World of Laboratory
Da Vinci Laboratory Solutions versnelt groei door overname JSB
NIEUWS
Da Vinci Laboratory Solutions versnelt groei door overname JSB
Da Vinci Laboratory Solutions en JSB, beide value-added resellers van Agilent Technologies en leverancier van hoogwaardige laboratoriumapparatuur en -diensten, kondigen vandaag aan samen verder te gaan als één bedrijf, onder de naam van Da Vinci Laboratory Solutions.
Met de eenwording van Da Vinci en JSB worden twee complementaire product- en dienstportfolio’s gebundeld, waarbij de combinatie nog beter kan voorzien in de vraag vanuit de markt. Hierdoor versterkt Da Vinci haar positie als toonaangevende speler op het gebied van chromatografische oplossingen voor alle analytische uitdagingen. Ook versterkt Da Vinci haar internationale aanwezigheid met een kantoor in het Verenigd Koninkrijk, buiten de al bestaande internationale kantoren in India, China en Singapore.
Synergie
Sander Affourtit, COO van JSB, zal operationeel directeur worden van de samengevoegde value-added partners van Agilent: “Deze schaalvergroting levert synergie op voor beide partijen en er kan gebruik gemaakt worden van elkaars kennis en kunde waardoor extra slagkracht gegenereerd kan worden. Aangezien het productenpakket complementair is, komen er via de combinatie ook meer high-end chromatografische oplossingen ter beschikking.”
Martijn van Raalte, CEO van Da Vinci Laboratory Solutions is verheugd met de stap: “Deze samenvoeging stelt ons in staat om synergieën te creëren, meer innovatieve oplossingen aan te bieden, bredere service te kunnen verlenen en beter te kunnen voorzien in de specifieke behoefte van onze klanten in diverse sectoren.”
Over JSB
Sinds 2002 is JSB actief op de Benelux markt als volwaardig kennispartner in chromatografische en massaspectrometrische oplossingen. JSB is één van de grotere partners van Agilent in Nederland en voegt waarde toe op de Agilent systemen door deze systemen te integreren met aanvullende modules (bijvoorbeeld monstervoorbereiding en detectieapparatuur) om zo een oplossing op maat te kunnen bieden voor klanten. JSB telt 19 medewerkers en heeft kantoren in Lelystad, Eindhoven en in de UK.
Over Da Vinci Laboratory Solutions
Da Vinci Laboratory Solutions werd opgericht als een dienstverlener binnen de laboratoriumbranche in 2000. Sindsdien is Da Vinci uitgegroeid tot de veelzijdige partner voor laboratoria door het aanbieden van chromatografische oplossingen voor alle analytische uitdagingen vanaf monstervoorbereiding, analyse, rapportage, datamanagement, verbruiksartikelen tot en met het verlenen van technische ondersteuning. Net als JSB is Da Vinci value-added reseller van Agilent Technologies. Da Vinci heeft kantoren in Rotterdam (HQ), Geleen, India, China en Singapore. Het bedrijf telt 50 medewerkers en biedt een uitgebreid applicatie- en testlaboratorium, een trainingsruimte en R&D-faciliteiten. De missie van Da Vinci is om met haar chromatografische oplossingen de laboratoriumefficiëntie te verhogen.
Poster over efficiënt vriesdrogen
NIEUWS
Poster over efficiënt vriesdrogen
Aan de hand van de BUCHI-poster ‘Time for Science: Efficient freeze drying with Lyovapor L-250’ kan je ontdekken hoe je de duurzamer kunt vriesdrogen en dit proces verder kan verfijnen.
De groene nieuwe functies van de L-250 maken deze tot de meest milieuvriendelijke Lyovapor oplossing tot nu toe. Of je nu net begint met vriesdrogen of een doorgewinterde professional bent, deze informatieve poster geeft inzichtelijke tips om je processen te stroomlijnen en de efficiëntie van je laboratorium te verbeteren.
Meer weten over de L-250?
Bekijk hier een video over deze vriesdroger.
Trainingen ‘chromatografie & massaspectrometrie’
agenda
Trainingen ‘chromatografie & massaspectrometrie’
Werk je met Agilent gaschromatografie- of massaspectrometriesystemen en wil je je kennis hierover verdiepen? Schrijf je dan in voor één van de trainingen van Da Vinci Laboratory Solutions.
Kies uit een basistraining waarbij je meer leert over de analysetechniek of een training waarbij je praktijkervaring opdoet in het onderhoud en troubleshooting. Natuurlijk kan je deze trainingen ook combineren om het maximale uit een gaschromatograaf of massaspectrometer te halen.
Tijdens de ééndaagse basistraining maak je kennis met de principes van gaschromatografische (GC) of massaspectrometrische (MS) technieken. Daarna komen de verschillende onderdelen van de GC of MS één voor één aan bod; van injectie tot en met detectie.
Wil je ook zelf het onderhoud uitvoeren, problemen herkennen en oplossen? Schrijf je dan in voor de tweedaagse training onderhoud en troubleshooting, waarbij je afwisselend in theoretische en praktische sessies meer leert van onze GC- en MS-specialisten. De trainingen in 2023 zijn door de deelnemers beoordeeld met een score van goed tot uitstekend.
De trainingen zijn gebaseerd op het gaschromatografische platform van Agilent Technologies en worden gehouden in het applicatielaboratorium op het Da Vinci hoofdkantoor in Rotterdam.
Naast deze trainingen biedt Da Vinci nog de volgende cursussen aan:
- ééndaagse Micro GC training
- tweedaagse GERSTEL monsterintroductie training
- ééndaagse DHA PetroReporter training
- ééndaagse SimDist PetroReporter training
- Maatwerk trainingen op locatie
Bezoek de website van Da Vinci voor het actuele trainingsprogramma, voor meer informatie over de trainingen of om je direct aan te melden voor één van de trainingen.
Köttermann neemt Deense laboratoriuminrichter Labflex over
Eén van de producten van Labflex is System 14, een flexibel en modulair laboratoriummeubelsysteem, dat verkrijgbaar is met verschillende werkbladmaterialen, deuren, scharnieren en handgrepen.
NIEUWS
Köttermann neemt Deense laboratoriuminrichter Labflex over
De Köttermann Group heeft het Deense Skive gevestigde Labflex overgenomen. Deze fabrikant van laboratoriuminfrastructuuroplossingen, waaronder labmeubilair en ventilatie-oplossingen, richt zich op de industriële sector, het onderwijs, de biowetenschappen en de medische zorg in Noord-Europa. De overname versterkt de positie van de Köttermann Group als wereldleider op het gebied van de bouw van laboratoriuminfrastructuur. Daarbij sluit het streven van Labflex naar oplossingsgerichte innovaties van de hoogste kwaliteit naadloos aan.
“We zijn zeer verheugd Labflex als nieuw lid van de Köttermann-familie te verwelkomen”, zegt Kazim Doyuran, managing director van Köttermann. “Door deze overname kunnen we onze internationale 360-graden service van laboratoriuminfrastructuuroplossingen verder uitbreiden en nog klantgerichter aanbieden.”
Door geavanceerde technologieën te combineren en getalenteerde medewerkers nieuwe perspectieven te bieden, kunnen de bedrijven duurzame groei realiseren in een gediversifieerde markt, zo is de gedachte. Net als bij de overname van Lab Concept in 2023 zal ook in dit geval de professionele competentie van Labflex geleidelijk in het portfolio van de Köttermann Group worden ingepast.