Met de in-house ontwikkeling van de CryoFill niveauregelaar voor vloeibare stikstof is het probleem getackeld dat ieder leverancier van stikstofvaten zijn eigen regeling heeft, die niet compatibel is met die van andere merken.
Zelf ontwikkelde cryoproducten leggen fundament onder internationale marktgroei
In zijn bijna twintigjarige bestaan is Cryo Solutions getransformeerd van technisch handelsbedrijf voor de Benelux naar een project- en sevicebedrijf, dat zich met zelf ontwikkelde producten steeds nadrukkelijker op de internationale markt richt. Hiertoe is enkele jaren geleden Cryo Products opgericht. Hiermee is ook de meer nadruk komen te liggen op productie. Grote internationale projecten worden vanuit de eigen organisatie opgepakt; verder wordt er gewerkt met een nog groeiend netwerk van distributeurs.
Het cryogedeelte van zo’n beetje alle fertiliteitslabs in de Nederlandse en Belgische ziekenhuizen is ingericht door Cryo Solutions. Dat is niet van de ene op de andere dag gegaan, zo memoreert commercieel directeur Richard van Woerden. “Waar de grote laboratoria al werkten met grote opslagvaten met automatische bewaking en gasfase-opslag toepasten, zag je binnen de fertiliteit vooral kleine vaten, die handmatig werden gevuld met vloeibare stikstof. Dit terwijl ook daar risico’s met betrekking tot bijvoorbeeld hiv of hepatitis niet te verwaarlozen waren. In samenwerking met het ivf-lab van het AMC hebben we een reksysteem ontwikkeld voor de opslag van rietjes in de gasfase. Het bestaande systeem voldeed namelijk niet, zodat ivf-labs ook niet echt genegen waren om de overstap naar gasfase-opslag te maken. Met dit praktisch veel beter hanteerbare reksysteem verdween dit bezwaar, en is deze opslagmethode in de loop der jaren in de meeste fertiliteitslabs in de Benelux geïmplementeerd.”
De stikstofvaten van het IVF-laboratorium van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde (VPG) van het MUMC+zijn uitgerust met een CryoFill controller voor het bewaken van onder meer het vloeibare-stikstofniveau en de temperatuur.
De opkomst van vitrificatie, waarbij een hoge concentratie cryoprotectant wordt gebruikt om eicellen zeer snel in te vriezen, bracht weer de behoefte aan opslag in vloeibare stikstof met zich mee, van in dit geval de op staafjes ingevroren eicellen. Hiervoor is een nieuw type opslagvat ontwikkeld met zogenaamde ‘twisted canisters’, waarbij het gemakkelijker is om de onderste laag monsters te pakken. Deze met het Radboud UMC ontwikkelde oplossing is later gecombineerd met die van het AMC, wat resulteerde in een gecombineerde gasfase-vloeistof opslag, waarbij je het vat half kan vullen met vloeistof en twisted canisters in plaats van dozen of rekken en dozen.
Universele regeling
Met de in-house ontwikkeling van de CryoFill niveauregelaar voor vloeibare stikstof is het probleem getackeld dat ieder leverancier van stikstofvaten zijn eigen regeling heeft, die niet compatibel is met die van andere merken. Als gebruiker kan je dan kiezen tussen inflexibiliteit en afhankelijkheid (altijd dezelfde leverancier) of een onoverzichtelijke, lastig te managen opslag (meerdere leveranciers). De CryoFill voorziet in de twee belangrijkste methodes voor niveaumeting en kan met eender welk systeem communiceren. Als gebruiker heb je dan nog maar te maken met één, universeel toepasbaar systeem. Omdat je één type besturing hebt is het ook veiliger, want je hebt overal dezelfde SOP’s. Je maakt geen fouten omdat je systemen met elkaar verwart. Voor spare parts heb je maar één type nodig. Bovendien kunnen bestaande systemen met verouderde regelingen gemakkelijk worden gemoderniseerd met een CryoFill-regelaar. Zo’n revisie kan worden gerealiseerd voor ongeveer een kwart van de kosten, die gemoeid zijn met de investering in een nieuw systeem.
Ook Cryo Solutions zelf spon garen bij de regelaar. Omdat die universeel toepasbaar is, werd het Bossche bedrijf compleet onafhankelijk van de leveranciers van opslagvaten. Bovendien kon nu zonder tussen-unit een rechtstreeks koppeling worden gemaakt met een alarm- en monitoringsysteem, in dit geval van Xiltrix waar het al jarenlang mee samenwerkt in klantprojecten.
Voor het automatisch vullen en monitoren van de cryovaten maakt het Braziliaanse CryoForLife gebruik van de CryoFill vulautomaten van Cryo Solutions in combinatie met het XiltriX alarm- en monitoringsysteem.
Springplank
De fertiliteit is niet alleen een kraamkamer voor productontwikkeling, maar fungeert ook als springplank naar andere markten, zoals de farmacie en biotechnologie. Deze markten, met als drivers onder andere vaccins en CAR-T-celtherapie, zorgen in de Benelux al voor omzetten die ver boven die van de fertiliteit uitkomen. Daarbij telt natuurlijk ook dat zo’n beetje alle ivf-labs in de Benelux al worden bediend.
Internationaal groeit de speciaal voor de internationalisering opgezette entiteit Cryo Products hard in de fertiliteit. Via internationale beurzen, waaronder die van ESHRE, worden contacten gelegd, die al zijn uitgemond in opdrachten van over de hele wereld, van Canada tot Brazilië, van Taiwan tot Zuid-Afrika. Richard verbaast zich iedere keer weer hoe weinig kennis er over cryotechniek is bij de gebruiker. “Bij de laatste ESHRE-meeting kwam iemand bij onze stand van best wel een groot ivf-lab in Taiwan, die een probleem had met de niveaumeting. Hij maakte gebruik van vaten, die werken met drukdifferentiaalmeting, iets wat wij ook doen. In het vat waar het vloeibare-stikstofdeel in zit komt een buisje aan de onderkant uit en dat stijgt naar boven. Daar zit een drukmetertje op, die het omzet in een signaal. Die vloeistofkolom drukt op de gaskolom daarboven volgens de wet van de communicerende vaten. Dat werkt prima, en zo kan je exact het niveau meten. Beter als met een goedkop vierpuntsmeting. Maar zeker in omstandigheden met hoge temperaturen en dito luchtvochtigheid moet je er wel voor zorgen dat het pijpje niet vol met ijs komt te zitten. Door te purgen –voordat je het vloeibare stikstof erin doet met wat gas de pijp schoon blazen– kan je dat voorkomen. Die optie is met de in gebruik zijnde vaten niet mogelijk, waardoor al die buizen dichtlopen met ijs en de vaten ofwel niet vullen of ofwel overvullen. Omdat wij het betreffende merk vaten kennen, en ze in Den Bosch ook ombouwen, kon ik hem een adequate oplossing offreren.”
Op afstand
In het geval van het Taiwanese project is de ombouw uitgevoerd door lokale technici, op afstand ondersteund door een specialist van Cryo Products. “Tijdens de coronacrisis hebben we in samenwerking met Xiltrix voor een nieuwe faciliteit in São Paulo voor de commerciële cryogene opslag van IVF-monsters de hele besturing en monitoring verzorgd. Uiteraard konden we daar toen niet heen reizen, zodat we verplicht waren om op afstand lokale technici te instrueren, die zelf geen ervaring hadden in cryotechniek. Dat is goed gegaan, waarop we besloten om deze werkwijze vaker te hanteren. In dit geval hebben we in Den Bosch de ombouwset zo ver mogelijk voorbereid, de set opgestuurd naar Taiwan en vervolgens via Teams de ombouw en installatie begeleid. Dat werkt prima, zeker als mensen een technische achtergrond hebben.”
Met de toenemende internationalisering zal niet ieder project zo kunnen worden ingevuld. “In de Benelux hebben we gezien hoe belangrijk het is om lokaal voet aan de grond te krijgen, in nauw contact met je klanten te staan. Wereldwijd kunnen wij dat niet vanuit alleen Den Bosch behappen. We zijn derhalve bezig met het opzetten van een internationaal netwerk van distributeurs die enerzijds onze producten kunnen verkopen, maar ook projecten kunnen binnenhalen. Op basis van de omvang van zo’n project kunnen we dan besluiten om dit al dan niet vanuit Den Bosch te begeleiden”, aldus Richard.
De fertiliteit is niet alleen een kraamkamer voor productontwikkeling, maar fungeert ook als springplank naar andere markten, zoals de farmacie en biotechnologie.
Productontwikkeling
Parallel aan de internationalisering wordt ook de productie opgeschroefd, waarvoor middels de uitbreiding van het pand ook extra ruimte wordt gemaakt in Den Bosch. Naast een uitgebreid assortiment aan opslagsystemen en de CryoFill vindt daar ook de productie c.q. assemblage plaats van eigen ontwikkelde producten als de CryoLow, een laag-niveau alarm voor kleine vaten, de CryoGuard, een unit tegen het overvullen die de toevoer van stikstof blokkeert en de CryoMatic, een grotere PLC-kast die een complete installatie bestuurt.
Hiermee eindigt het verhaal niet. Zo staat een project voor de ontwikkeling van een eigen systeem voor het computergestuurd invriezen in de steigers. Ook wordt gewerkt aan een product waarmee je via Bluetooth en een app waardes uit kunt lezen, zonder dat je daar een alarm- en monitoringsysteem voor nodig hebt. Dat is vooral voor kleinere labs een uitkomst, omdat die in de regel goed toe kunnen met het uitlezen op een telefoon van de temperatuur en het stikstofniveau. “En niet te vergeten: zo’n app is ook handig voor onze distributeurs en service-mensen om snel technische data uit een installatie te kunnen halen!”