NIEUWS
AGENDA
DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN
SPARXS-techniek onthult DNA-gedrag met ongekende snelheid
NIEUWS
SPARXS-techniek onthult DNA-gedrag met ongekende snelheid
Door te bestuderen hoe afzonderlijke DNA-moleculen zich gedragen, kunnen we genetische aandoeningen beter begrijpen en betere medicijnen ontwerpen. Tot nu toe was het één voor één onderzoeken van DNA-moleculen een langzaam proces. Biofysici van de TU Delft en de Universiteit Leiden ontwikkelden een techniek die het onderzoek van individuele DNA-moleculen minstens duizend keer sneller maakt. Met deze techniek kunnen ze miljoenen DNA-moleculen binnen een week meten in plaats van jaren tot decennia. Het onderzoek is nu gepubliceerd in Science.
“DNA, RNA en eiwitten zijn de belangrijkste spelers om alle processen in de cellen van ons lichaam te regelen’, legt de Leidse hoogleraar John van Noort uit. “Om het (dis-)functioneren van deze moleculen te begrijpen, is het essentieel om bloot te leggen hoe hun 3D-structuur afhangt van hun sequentie en hiervoor is het nodig om één molecuul per keer te meten. Metingen op één molecuul zijn echter bewerkelijk en traag, en het aantal mogelijke variaties in sequenties is enorm.”
Van tientallen jaren naar dagen
Nu heeft het team van wetenschappers een innovatief hulpmiddel ontwikkeld, SPARXS (Single-molecule Parallel Analysis for Rapid eXploration of Sequence space), waarmee men miljoenen DNA-moleculen tegelijkertijd kan bestuderen. “Traditionele technieken waarmee één sequentie tegelijk kan worden onderzocht, kosten meestal uren meettijd per sequentie. Met SPARXS kunnen we miljoenen moleculen binnen een dag tot een week meten. Zonder SPARXS zou zo'n meting enkele jaren tot tientallen jaren duren”, zegt de Delftse hoogleraar Chirlmin Joo.
“SPARXS stelt ons in staat om grote sequentiebibliotheken te bestuderen, wat nieuwe inzichten oplevert in hoe de structuur en functie van DNA afhankelijk zijn van de sequentie. Daarnaast kan de techniek worden gebruikt om snel de beste sequentie te vinden voor toepassingen variërend van nanotechnologie tot gepersonaliseerde geneeskunde”, voegt promovendus Carolien Bastiaanssen toe.
Nooit eerder gecombineerd
Om hun nieuwe SPARXS-techniek te creëren, combineerden de onderzoekers twee bestaande technologieën die nooit eerder aan elkaar gekoppeld waren: ‘single-molecule fluorescentie’ en ‘next-generation Illumina sequencing’. Bij de eerste techniek worden moleculen gelabeld met een fluorescerende kleurstof en gevisualiseerd met een gevoelige microscoop. De tweede techniek leest miljoenen DNA-codes tegelijkertijd uit. Joo: “Het kostte een jaar om te bepalen of het combineren van de twee technieken haalbaar is, nog eens vier jaar om een werkende methode te ontwikkelen. En daarna nog eens twee jaar om de nauwkeurigheid en consistentie van de metingen te garanderen, terwijl we de enorme hoeveelheid geproduceerde gegevens aan het beheren waren.”
“Het echte leuke en interessante deel begon toen we de data moesten interpreteren”, zegt eerste auteur Ivo Severins. “Omdat de combinatie van sequencing en experimenten met individuele moleculen helemaal nieuw is, hadden we geen idee welke resultaten we zouden en konden behalen. Het vergde veel zoekwerk binnen de data om correlaties en patronen te vinden en om de mechanismen te bepalen die ten grondslag liggen aan de patronen die we zien.”
Uitdagende dataverwerking
Een andere uitdaging was het verwerken van de grote hoeveelheid gegevens, voegt Van Noort toe: “We moesten een geautomatiseerde en robuuste pijplijn voor de analyse ontwikkelen. Dit was vooral een uitdaging omdat afzonderlijke moleculen kwetsbaar zijn en slechts een kleine hoeveelheid licht afgeven, waardoor de gegevens inherent ruis hebben. Bovendien geven de resulterende gegevens niet direct inzicht in hoe de sequentie de structuur en het gedrag van DNA beïnvloedt, zelfs niet voor de relatief eenvoudige DNA-structuren die we bestudeerden. Om ons begrip echt te testen, hebben we een model opgezet waarin onze kennis van de DNA-structuur is verwerkt en dat vergeleken met de experimentele data.”
Toekomst
Een nauwkeurigere manipulatie en begrip van DNA-sequenties zal waarschijnlijk leiden tot vooruitgang in medische behandelingen, zoals effectievere gentherapieën en gepersonaliseerde geneeskunde. De onderzoekers voorzien ook biotechnologische innovaties en een beter begrip van de biologie op moleculair niveau. Joo: “We verwachten dat toepassingen in genetisch onderzoek, medicijnontwikkeling en biotechnologie zich binnen de komende vijf tot tien jaar zullen beginnen af te tekenen.”
Westburg vertegenwoordigt Phoenix Instrument
NIEUWS
Westburg vertegenwoordigt Phoenix Instrument
Op de afgelopen WoTS toonde Westburg Life Sciences een deel van het assortiment van Phoenix Instrument, waarvan het sinds kort de vertegenwoordiging heeft.
Het Duiste Phoenix Instrument GmbH is opgericht in 2010 door Christian Lieske en Marco Riemer met het idee om voor een breed scala aan laboratoria instrumenten en apparaten te leveren voor dagelijks gebruik tegen een goede prijs en met een correcte service.
Het assortiment is onderverdeeld in de volgende productgroepen:
- Roerders
- Schudders
- Centrifuges
- Liquid handling (pipetten, dispensers, aanzuigsystemen)
- Verwarmingsapparaten (incubatoren, ovens, waterbaden, ...)
- Elektrochemie (pH-meters, geleidbaarheidsmeters, ...)
- Elektrodes
- Rotatieverdampers
- Balansen
- Lab-jacks
- Ozongeneratoren
Ga direct naar een selectie van Phoenix Instrument producten bij Westburg Life Sciences
Prep SFC als aanvulling op prep HPLC
NIEUWS
Prep SFC als aanvulling op prep HPLC
Door de sterke punten van zowel prep HPLC als prep SFC te benutten kan je de efficiency van je zuivering maximaliseren en staat er een groter bereik aan toepassingen tot je beschikking.
BÜCHI heeft een gids gemaakt die je helpt om tot de beste methode voor je toepassing te komen. In de gids ‘Prep SFC as a complementary tool to prep HPLC: Maximizing Purification Capabilities’ kan je lezen over onder andere:
- De rol van de mobiele fase en de invloed ervan op je zuivering.
- De sterke punten en valkuilen van prep HPLC en prep SFC.
- Het belang van methodeontwikkeling.
Ontdek de verborgen schatten van de Noordzee
NIEUWS
Ontdek de verborgen schatten van de Noordzee
CheckMark is sponsor van De Wilde Noordzee, een indrukwekkende bioscoopfilm en tv-serie die de onontdekte wildernis van onze eigen Noordzee laat zien. Dit project neemt je mee op een fascinerende reis onder water en laat je de wonderen zien die zich daar bevinden.
Duik mee de diepte in met de avontuurlijke film De Wilde Noordzee. We volgen de ervaren duiker en cameraman Peter van Rodijnen, die de afgelopen 20 jaar in zeeën over de hele wereld heeft gefilmd. Geïnspireerd door de befaamde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau besluit Peter de onbekende onderwaterwereld van de Noordzee in beeld te brengen. Zo dichtbij, maar tegelijk zo onbekend: de Noordzee, het grootste natuurgebied van Nederland!
Aanvankelijk dacht Peter dat hij in de Noordzee vooral grote en iconische diersoorten zoals de reuzenhaai, orka en tonijn te gaan filmen. Maar al snel realiseert hij zich dat deze slechts een onderdeel zijn van een veel groter en onderling verbonden systeem en dat de gezondheid van de Noordzee afhangt van ál haar bewoners, van het kleinste plankton tot de grootste haai.
Met verbluffende en oogstrelende beelden onthult Peter van Rodijnen een spectaculaire onderwaterwereld, die voor de meesten van ons volkomen onbekend is. De beelden worden ondersteund door de prachtige soundtrack van Sven Figee, die de Noordzee nog meer tot leven brengt.
De film is op 12 september 2024 in première gegaan. Begin 2025 start de uitzending van de tv-serie op NPO1.
Trainingen ‘chromatografie & massaspectrometrie’
agenda
Trainingen ‘chromatografie & massaspectrometrie’
Werk je met Agilent gaschromatografie- of massaspectrometriesystemen en wil je je kennis hierover verdiepen? Schrijf je dan in voor één van de trainingen van Da Vinci Laboratory Solutions.
Kies uit een basistraining waarbij je meer leert over de analysetechniek of een training waarbij je praktijkervaring opdoet in het onderhoud en troubleshooting. Natuurlijk kan je deze trainingen ook combineren om het maximale uit een gaschromatograaf of massaspectrometer te halen.
Tijdens de ééndaagse basistraining maak je kennis met de principes van gaschromatografische (GC) of massaspectrometrische (MS) technieken. Daarna komen de verschillende onderdelen van de GC of MS één voor één aan bod; van injectie tot en met detectie.
Wil je ook zelf het onderhoud uitvoeren, problemen herkennen en oplossen? Schrijf je dan in voor de tweedaagse training onderhoud en troubleshooting, waarbij je afwisselend in theoretische en praktische sessies meer leert van onze GC- en MS-specialisten. De trainingen in 2023 zijn door de deelnemers beoordeeld met een score van goed tot uitstekend.
De trainingen zijn gebaseerd op het gaschromatografische platform van Agilent Technologies en worden gehouden in het applicatielaboratorium op het Da Vinci hoofdkantoor in Rotterdam.
Naast deze trainingen biedt Da Vinci nog de volgende cursussen aan:
- ééndaagse Micro GC training
- tweedaagse GERSTEL monsterintroductie training
- ééndaagse DHA PetroReporter training
- ééndaagse SimDist PetroReporter training
- maatwerk trainingen op locatie
Bezoek de website van Da Vinci voor het actuele trainingsprogramma, voor meer informatie over de trainingen of om je direct aan te melden voor één van de trainingen.
Innovation Center voor Life Sciences/Medtech/AI op VU Campus
NIEUWS
Innovation Center voor Life sciences/Medtech/
AI op VU Campus
Medio 2027 opent Matrix Innovation Centers haar nieuwste gebouw op de VU Campus, op de hoek van de De Boelelaan en de Korte Mahlerlaan, naast het Onderzoeksgebouw VU. Op dit moment wordt de omgevingsvergunning aangevraagd en volgens planning start de bouw in mei volgend jaar.
Het Innovatie Center gebouw gaat onderdak bieden aan universiteitsgerelateerde bedrijvigheid zoals start-ups, scale-ups en externe bedrijven in het domein van Life Sciences, Medtech en AI. Doel van dit gebouw is het stimuleren en accommoderen van ondernemerschap, valorisatie, en samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven door ruimte te creëren aan verschillende gebruikers. Ook zal in het gebouw het Demonstrator Lab VU, momenteel gehuisvest in het W&N gebouw, een prominente plek krijgen als kraamkamer voor onderzoek en innovatie.
De VU is in 2022 partner geworden in Matrix IC waarin naast de VU ook de Universiteit van Amsterdam, gemeente Amsterdam en de Rabobank participeren. Matrix heeft momenteel zeven Innovation Centers op het Amsterdam Science Park in beheer, waar bij elkaar meer dan 100 wetenschappelijke bedrijven zijn gevestigd, van startups en scale-ups tot spin-ins van grotere ondernemingen.
De ontwikkeling van het Innovation Center gebouw op de VU Campus past in de strategische doelstellingen van VU, Amsterdam UMC en de gemeente Amsterdam om de start-up en scale-up community te versterken en in letterlijke zin meer ruimte te geven voor groei en innovatie.