Bij corrosie en auto’s zal menigeen de roestige carrosserie van slecht onderhouden oldtimers voor ogen hebben. Maar het venijn van beschadigingen die roestvorming in de hand kunnen werken zit hem veel meer in delen waarvoor je onder de auto moet kruipen, zoals het chassis, vloeronderdelen en wielkasten; plekken waar steenslag, zand, vocht en zout het materiaal kunnen aantasten en beschadigen, met mogelijk roestvorming als gevolg.

Om dit tegen te gaan is het zaak om het staal ook op deze plekken adequaat te beschermen, net zoals dat bij de veel meer in het oog springende carrosserie gebeurt. Waar op het staal van de carrosserie lak-, kleur- en glanslagen worden opgebracht, is die ‘glitter & shine’ voor de andere staaldelen niet functioneel; je ziet ze immers niet. De beschermende coatings hiervoor, die af-fabriek of soms ook after-market worden aangebracht, staan bekend als underbody coatings.

Blikvangers in het R&D-lab zijn twee recent aangeschafte nieuwe corrosietesters: een zoutsproeineveltester en een klimaatkamer. Hierin worden metalen substraten geplaatst waarop de te testen coating is aangebracht.

Meer dan corrosie

De basis voor Diffutherm werd in 1965 gelegd met de ontwikkeling van op bitumen gebaseerde mengsels, die werden aangebracht op voor roestvorming kwetsbare plekken onder de auto. In de loop der jaren is het assortiment uitgebreid met producten op basis van niet alleen bitumen, maar ook waxen en synthetische rubbers. Deze worden toegepast in onder andere voertuigen, industrie (bijvoorbeeld machines), infrastructuur en gebouwen (bij daken). Speciaal zijn de zogenaamde holle-ruimte coatings, die in de vorm van een extra waxlaag voorkomen dat water, dat in die niet direct aan de elementen blootgestelde ruimtes kan binnendringen, inwerkt op het meestal relatief dunne laagje coating dat daar is opgebracht.


Naast corrosiebescherming zijn er ook coatings ontwikkeld die zorgen voor geluidsdemping ten gevolge van het vibreren van metaal, met toepassing in onder meer voertuigonderdelen en ventilatiesystemen. Andere productgroepen zijn afdichtingen, die worden aangebracht op bijvoorbeeld naden waar metalen platen elkaar raken, en lijmen.

Ontzorgen

Aanvankelijk richtte Diffutherm zich op een portfolio aan private label producten op basis van eigen recepturen. In de loop der jaren is er een andere lijn naast gekomen: contract manufacturing, ook wel bekend als tolling. “Deze business is inmiddels goed voor een respectabel deel van de omzet, en groeit gestaag. Dat heeft te maken met de wens van klanten voor volledige ontzorging van hun supply chain, waarbij wij het hele traject van aankoop van grondstoffen tot en met uitlevering van het eindproduct aan de klant (of de klant van de klant) op ons kunnen nemen”, vertelt Rob van Trier, die sinds een kleine vijf jaar als operations manager bij Diffutherm werkt. “Dat heeft voor producent en afnemer voordelen. We zorgen er voor dat de tolling business zo goed mogelijk past bij de kernactiviteiten van Diffutherm. Zo kunnen we efficiënt gebruik maken van een gezamenlijke infrastructuur in de vorm van bijvoorbeeld gedeelde productie, een gedeelde tank in het tankerpark of een gedeelde afvulmachine. Volumevergroting komt alleen al op basis van gedeelde kosten en overhead ook ten goede aan je productie-efficiëntie. Hierdoor kunnen we de partijen waarvoor we produceren een uiterst concurrerend plaatje bieden.”

Ontzorging geldt ook voor de kwaliteit. “Afnemers moeten er vanuit kunnen gaan dat we exact volgens de opgegeven specificaties produceren en een hoge productkwaliteit leveren. Daar kan je ook onze service onder scharen in de vorm van applicatie-advies en het meehelpen met productontwikkeling.”

Coatings die worden getest in de zoutsproeineveltester.

QC

De zes medewerkers van het QC-laboratorium richten zich op het controleren van de grondstoffen en de geproduceerde producten. Een van de belangrijkste productparameters is viscositeit. Dat ‘ervaart’ de klant als hij het product aanbrengt. Van iedere productiebatch wordt de viscositeit gekarakteriseerd aan de hand van een reometer, waarvoor onlangs is geïnvesteerd in een nieuw instrument van Anton Paar. Als een batch voldoet aan de specificaties word die vrijgegeven om te worden afgevuld. Dat gebeurt in verregaand geautomatiseerde afvullijnen in verpakkingen van 1 liter tot 1000-liter IBC-containers.

In het QC-lab staat ook een FT-IR om de chemische identiteit van grondstoffen en eindproducten vast te stellen. Verder wordt er gemeten op dichtheid, pH, kleur en vaste-stofgehalte. De controle op de kwaliteit van de samenstelling –de verpakking, het label en de doos op de pallet– vindt bij de afdeling QM plaats, die is gepositioneerd tussen productie en logistiek.

Een van de belangrijkste productparameters is viscositeit. Dat ‘ervaart’ de klant als hij het product aanbrengt.

Performance testen

Pal naast QC is het R&D-lab te vinden waar vijf technici onder andere performance testen uitvoeren op het uiteindelijke coatingmateriaal. Dit gebeurt in het kader van product- en receptuurontwikkeling, maar ook steeds meer voor klanten die vragen om de geproduceerde coating op hun substraat te testen.

Blikvangers zijn twee recent aangeschafte corrosietesters: een zoutsproeineveltester en een klimaatkamer. “Nadat we de coatings hebben aangebracht op bijvoorbeeld een metaal kunnen we die verouderen in een zoutneveltest (bij 35 °C) of bij een 100% vochtigheid bij een temperatuur van 40 °C. De prestatie van de coating wordt over de tijd gevolgd. Zie je beginnende corrosie of blistervorming (blaasjes op de coating) of blijft die zoals we hem hebben aangebracht? Nadat deze testen zijn afgerond verwijderen we de coating van het substraat en onderzoeken we in hoeverre het het substraat beschermd is gebleven”, vertelt Rob.

Een andere test is de lineaire taber abraser, waarbij je een wieltje met een bepaalde ruwheid over het coating-oppervlak laat lopen. De abrasion resistance, die je meet als het aantal grammen per omwenteling afname van je coating, is een maat voor in hoeverre die coating dat schuren weerstaat. Hiermee krijg je een beeld van de inwerking van zand, dat bij hoge snelheid heel abrasief is. De effecten van steenslag worden bepaald door letterlijk met een bepaalde snelheid steentjes op de coating te schieten.

Een belangrijke parameter voor het gedrag van de coating in de praktijk is ook elasticiteit. Denk alleen maar aan de werking van een metalen substraat onder invloed van temperatuur. Om dit te testen heeft Diffutherm de mogelijkheid om trektesten uit te voeren. Hiertoe wordt een trekstaafje gestanst uit het coatingmateriaal, dat vervolgens in de trekbank wordt gehangen. Die trekt met een bepaalde kracht aan de coating en geeft zo inzicht in de elasticiteit.

Diffutherm heeft CheckMark Labrecruitment ingeschakeld voor de invulling van twee vacatures op het QC-laboratorium.

Innoveren en verbeteren

Innovatie is binnen Diffutherm gericht op grofweg twee aspecten: procesoptimalisering en productontwikkeling. Net als bij productontwikkeling is procesoptimalisering gebaat bij een samenspel tussen productie, R&D en QC. “We streven first time right produceren na, zodat we direct tot het product met de gewenste specificaties kunnen komen in plaats van te moeten corrigeren op bijvoorbeeld viscositeit. Daarvoor is het nodig om gezamenlijk de receptuur te analyseren: wat kan waar efficiënter; wat kan je aanpassen; en wat zijn de consequenties?”, zegt Rob.

Productontwikkeling speelt op verschillende niveaus. “Allereerst zijn we altijd op zoek naar nieuwe materialen of nieuwe combinaties van materialen om tot producten te komen met verbeterde eigenschappen en/of voor nieuwe toepassingen en markten. Daarbij worden we deels geleid door regelgeving en wensen vanuit de markt. Zo is er veel vraag naar oplosmiddelvrij of in ieder geval vrij van vluchtige organische stoffen (VOC’s). We hebben ons tot doel gesteld om voor al onze oplosmiddelgebaseerde private label producten een oplosmiddelvrije of een watergedragen variant te ontwikkelen. Daar zijn we al heel ver in, met name bij de steenslagcoatings, de geluiddempers en de impactcoatings. Het omzetten van de ene naar de andere klasse is ook spannend voor de klant. Dat valt of staat met een goede begeleiding en het bieden van de juiste informatie.”

Van laag- tot hoog-viskeus

De breedte van het assortiment brengt met zich mee dat er zowel laag- als hoog-viskeuze materialen worden geproduceerd op het 26.000 m2 grote bedrijfsterrein op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert, waar Diffutherm sinds 2013 is gevestigd. Op dit terrein staan een circa 18.500 m2 groot pand met magazijnen en twee tankparken, waar opslag van grondstoffen en eindproducten plaatsvindt. Bij producten voor corrosiebescherming gaat het vaak over vrij laag-viskeuze coatings, die verspuitbaar moeten zijn. Afdichtingsmaterialen zijn veelal hoog-viskeuze materialen, zoals je die vindt in de kitpatronen die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Dergelijke viscositeiten worden in de fabriek verwerkt met speciale machines, de zogenaamde z-blade kneders. Ook zijn er faciliteiten voor opslag en verwerking van grondstoffen bij temperaturen tot 90 °C. Dit om ze boven de smelttemperatuur te houden, zodat ze optimaal kunnen worden verdeeld in het eindproduct.

Nieuwe functies

Om de innovatieprocessen verder te stroomlijnen zijn twee nieuwe functies in het leven geroepen: een gecombineerde manager QC en R&D ter vervanging van nu nog twee separate posities en een labcoördinator, die onder andere het receptbeheer onder zijn of haar hoede krijgt. Sinds 2021 werkt Diffutherm met SAP, dat is gekoppeld aan het LIMS van QC. Waar nu het receptbeheer is ondergebracht bij meerdere mensen, is de gedachte dat door een gerichte focus op dit verbindende element een flinke optimaliseringsslag kan worden gemaakt.

Voor de invulling van beide functies heeft Diffutherm CheckMark Labrecruitment ingeschakeld. “We hebben hele goede ervaringen met Checkmark bij onze zoektocht naar twee medewerkers voor QC. Aanvankelijk schakelden we hiervoor meer lokaal georiënteerde bureaus in, maar dat leverde geen geschikte kandidaten op. Dat lukte Checkmark wel, zowel voor het snel plaatsen van iemand voor een medewerker die zijn baan had opgezegd, als voor iemand waar we in verband met pensionering de vacature al wat langer aan zagen komen. Prettig aan de samenwerking met Checkmark is dat we duidelijke afspraken kunnen maken. Zo hebben we een van de medewerkers, die aanvankelijk bij ons was gedetacheerd, inmiddels in vaste dienst mogen nemen.”

Overzicht van het R&D-laboratorium.

Diffutherm is een op en top mkb-bedrijf waar het plezierig werken is.

Veel vrijheid

Met name voor de functie van R&D/QC-manager heeft CheckMark een pré bij Rob omdat het een landelijk netwerk heeft. De functie en het bedrijf zijn volgens hem dusdanig aantrekkelijk dat een wat grotere woon-werkafstand of de noodzaak tot verhuizen kandidaten niet hoeven te weerhouden om te solliciteren. “Ik spreek hierbij uit eigen ervaring toen ik vijf jaar geleden de overstap maakte vanuit een bedrijf in Dordrecht. Wat mij is opgevallen toen ik hier kwam werken is het warme welkom. In lijn met de cultuur binnen het Würth concern waar Diffutherm deel van uitmaakt, zijn klantfocus, elkaar helpen en dankbaarheid speerpunten die ook binnen Diffutherm centraal staan. Tegelijkertijd is er veel vrijheid voor ondernemerschap, nieuwe wegen te ontdekken en nieuwsgierig te blijven naar nieuwe mogelijkheden om als bedrijf onze dienstverlening optimaal te blijven afstemmen op de markt. Dat maakt van Diffutherm een op en top mkb-bedrijf waar het plezierig is te werken.”