NIEUWS
AGENDA
DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN
Betrouwbare en snelle PFAS-testen voor consumenten
De PFAS-testkit komt met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Nadat je de testkit met monsters hebt terug gestuurd naar het lab krijg je binnen tien werkdagen een uitslag.
NIEUWS
Betrouwbare en snelle PFAS-testen voor consumenten
Cotecna lanceert met Pfastest.nu een nieuwe dienst die consumenten de mogelijkheid biedt om betrouwbare en snelle PFAS-testen uit te voeren. Cotecna heeft in Nederland meer dan 20 jaar ervaring in de voedingsmiddelenindustrie. Op basis van de hierin opgebouwde expertise is een betrouwbare methode ontwikkeld, die dergelijke testen ook financieel toegankelijk maakt voor een brede doelgroep. Afhankelijk van de test kosten ze tussen de 100 en 120 euro.
“Mensen willen graag duidelijkheid en niet leven in angst of hun moestuin of hobbykip-ei schadelijke hoeveelheden PFAS bevat”, motiveert Frank Cobussen, managing director van Cotecna Netherlands, de ontwikkeling van de nieuwe laboratorium testmethode. “Die mensen kan je tegemoet komen door de drempel te verlagen om te laten testen op de aanwezigheid van PFAS in de directe omgeving, of dat nu zand uit de zandbak is, groentes uit de groentetuin of een ei van de hobbykip.”
De volgende PFAS-testen zijn beschikbaar:
- PFAS groente/fruit test. Deze test maakt het mogelijk om voedingsmiddelen te analyseren op PFAS-verontreiniging, wat belangrijk is voor het waarborgen van een gezonde voeding.
- PFAS eieren test. Via deze test kan de hobbyboer erachter komen of er PFAS in de eieren zit.
- FAS bodem test. Voor mensen met een moestuin of landbouwgrond biedt deze test inzicht in de mogelijke aanwezigheid van PFAS in de bodem.
Themadag vriesdrogen tijdens WoTS 2024
agenda
Themadag vriesdrogen tijdens WoTS 2024
Iedere WoTS-bezoeker die gebruik maakt van een vriesdroger voor laboratorium, pilot of productie kan het beste de beurs bezoeken op dinsdag 24 september.
Die dag staat in het teken van vriesdrogen op de stand van Salm en Kipp. De productspecialisten, service engineers én producent zijn aanwezig voor tips over het gebruik en het onderhoud van een vriesdroger, informatieve presentaties en interactieve gesprekken waarin ze alles vertellen over de laatste trends en technieken.
Ontdek de verborgen schatten van de Noordzee
NIEUWS
Ontdek de verborgen schatten van de Noordzee
CheckMark is sponsor van De Wilde Noordzee, een indrukwekkende bioscoopfilm en tv-serie die de onontdekte wildernis van onze eigen Noordzee laat zien. Dit project neemt je mee op een fascinerende reis onder water en laat je de wonderen zien die zich daar bevinden.
Duik mee de diepte in met de avontuurlijke film De Wilde Noordzee. We volgen de ervaren duiker en cameraman Peter van Rodijnen, die de afgelopen 20 jaar in zeeën over de hele wereld heeft gefilmd. Geïnspireerd door de befaamde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau besluit Peter de onbekende onderwaterwereld van de Noordzee in beeld te brengen. Zo dichtbij, maar tegelijk zo onbekend: de Noordzee, het grootste natuurgebied van Nederland!
Aanvankelijk dacht Peter dat hij in de Noordzee vooral grote en iconische diersoorten zoals de reuzenhaai, orka en tonijn te gaan filmen. Maar al snel realiseert hij zich dat deze slechts een onderdeel zijn van een veel groter en onderling verbonden systeem en dat de gezondheid van de Noordzee afhangt van ál haar bewoners, van het kleinste plankton tot de grootste haai.
Met verbluffende en oogstrelende beelden onthult Peter van Rodijnen een spectaculaire onderwaterwereld, die voor de meesten van ons volkomen onbekend is. De beelden worden ondersteund door de prachtige soundtrack van Sven Figee, die de Noordzee nog meer tot leven brengt.
De film is op 12 september 2024 in première gegaan. Begin 2025 start de uitzending van de tv-serie op NPO1.
Trainingen ‘chromatografie & massaspectrometrie’
agenda
Trainingen ‘chromatografie & massaspectrometrie’
Werk je met Agilent gaschromatografie- of massaspectrometriesystemen en wil je je kennis hierover verdiepen? Schrijf je dan in voor één van de trainingen van Da Vinci Laboratory Solutions.
Kies uit een basistraining waarbij je meer leert over de analysetechniek of een training waarbij je praktijkervaring opdoet in het onderhoud en troubleshooting. Natuurlijk kan je deze trainingen ook combineren om het maximale uit een gaschromatograaf of massaspectrometer te halen.
Tijdens de ééndaagse basistraining maak je kennis met de principes van gaschromatografische (GC) of massaspectrometrische (MS) technieken. Daarna komen de verschillende onderdelen van de GC of MS één voor één aan bod; van injectie tot en met detectie.
Wil je ook zelf het onderhoud uitvoeren, problemen herkennen en oplossen? Schrijf je dan in voor de tweedaagse training onderhoud en troubleshooting, waarbij je afwisselend in theoretische en praktische sessies meer leert van onze GC- en MS-specialisten. De trainingen in 2023 zijn door de deelnemers beoordeeld met een score van goed tot uitstekend.
De trainingen zijn gebaseerd op het gaschromatografische platform van Agilent Technologies en worden gehouden in het applicatielaboratorium op het Da Vinci hoofdkantoor in Rotterdam.
Naast deze trainingen biedt Da Vinci nog de volgende cursussen aan:
- ééndaagse Micro GC training
- tweedaagse GERSTEL monsterintroductie training
- ééndaagse DHA PetroReporter training
- ééndaagse SimDist PetroReporter training
- Maatwerk trainingen op locatie
Bezoek de website van Da Vinci voor het actuele trainingsprogramma, voor meer informatie over de trainingen of om je direct aan te melden voor één van de trainingen.
High Tech Trophy op de WoTS
NIEUWS
High Tech Trophy op de WoTS
Als bezoeker van de WoTS kan je live op de beursvloer de voor de High Tech Trophy genomineerde noviteiten bekijken en je stem uitbrengen op je favoriete noviteit. De exposant met de meeste stemmen is de winnaar van de High Tech Trophy.
De wedstrijd is georganiseerd per wereld, zo ook voor World of Laboratory.
Een van de genomineerden is Salm en Kipp met het 10-in-1 reactiestation Labtech Xelsius, een compacte en snelle reactor met tien volledig individueel gethermostatiseerde en geroerde reactorcellen in het temperatuurbereik van -20 °C tot +150 °C. Dit maakt de Xelsius geschikt voor reactie-optimalisatie, medicijnontwikkeling, parallelle synthese, gravimetrische analyse, DoE-studies, geautomatiseerde filtratie en flowchemie. Met één compacte Xelsius vervang je zo tien verwarmingsapparaten, roerders, ijsbaden, reactorcellen en refluxcondensors.
Middels de software stel je eenvoudig de temperatuur, roersnelheid, gewenste tijd en verloop in. Maar ook complexere meertraps temperatuurprofielen als dat nodig is. Zelfs cyclische temperatuurregelingsprocedures, bijvoorbeeld voor biologische processen, kunnen snel worden gerealiseerd, opgeslagen en gedocumenteerd. Na het starten krijg je een compleet overzicht van de status van alle tien reactiecellen en kan je direct beginnen met individueel verwarmen, koelen of roeren. Gebruikersbeheer met een inlogfunctie helpt om te voldoen aan GMP-regelgevingsvereisten.
Xelsius kan worden gebruikt in een zuurkast, gemonteerd op een robotplatform, aan elkaar gekoppeld als meerdere units voor grote hoeveelheden monsters of als eenvoudig te bedienen vrijstaand systeem op een laboratoriumwerkblad. Dankzij de PTFE-gecoate behuizing is het Xelsius-systeem opgewassen tegen de veeleisende laboratoriumomstandigheden.
Bekijk hier alle inzendingen voor de High Tech Trophy van World of Laboratory
Hybride onderzoeksgroep NHL Stenden/RU Groningen ontwikkelt nieuw biologisch afbreekbaar plastic
NIEUWS
Hybride onderzoeksgroep NHL Stenden/RU Groningen ontwikkelt nieuw biologisch afbreekbaar plastic
Corniek Post, onderzoeker in de hybride onderzoeksgroep van NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een manier gevonden om een duurzaam polymeer te creëren dat milieuvriendelijk is en dat tegelijkertijd de positieve eigenschappen heeft om als plastic product ingezet te worden, bijvoorbeeld binnen de industrie.
“We hebben nu vooral gekeken naar de eigenschappen van het materiaal en hoe het zich in verschillende omstandigheden gedraagt”, vertelt Corniek. Denk daarbij aan hoge temperaturen en hoe het zich gedraagt in de gesmolten fase. En de resultaten zijn veelbelovend: “We hebben voor het eerst aangetoond dat er een sterke en interessante vorm van plastic te realiseren is, die helemaal biologisch afbreekbaar is. Daar zijn we echt wel een beetje trots op.”
Minder CO2-uitstoot
Dit nieuwe plastic wordt ontwikkeld uit BHMF. Dit is een chemische biobased bouwsteen die gemaakt kan worden uit suikers van bijvoorbeeld suikerbieten of maïs. Het bevat een polymeerstructuur die biologisch afbreekbaar is. Dit betekent dat schimmels en bacteriën in staat zijn om de lange ketens van het polymeer af te breken, waardoor het plastic niet jarenlang in het milieu blijft hangen. Een duurzamere tegenhanger van traditionele plastics, zoals PET. “Dit betekent echter niet dat het in het milieu gegooid kan worden”, zegt Corniek, “maar mocht het toch in het natuur komen dan laat het geen kleine plastic deeltjes achter. Dit maakt het plastic milieuvriendelijker.” Dit biobased plastic vermindert ook onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en daarnaast kan de CO2-uitstoot die met traditionele plastics gepaard gaat hierdoor gereduceerd worden.
Stap in de duurzame transitie
“Het is een belangrijke stap die we hiermee kunnen zetten. We kunnen nu aantonen dat dit soort polymeren, met deze structuur, biologisch afbreekbaar zijn en dat is echt wel een interessante vondst.” Volgens Corniek is er een belangrijke stap gezet op het gebied van een duurzame transitie van polymeren. Het onderzoek helpt ook weer andere onderzoekers om hiermee verder te gaan en deze structuur in andere polymeren in te bouwen, om weer een ander polymeer te maken dat misschien thermisch en mechanisch sterker gaat zijn. “Dus ik denk zeker wel dat onze onderzoeksresultaten een hele waardevolle toevoeging gaan zijn in het heel proces dat nog komen gaat.”
Wereldwijd wordt er ontzettend veel onderzoek gedaan naar plastic. “Ik hoop dat de kennis die we hier hebben opgedaan bijdraagt aan de onderzoeken van andere onderzoekers of bedrijven. Dat iemand hier iets mee kan gaan doen. En dat dan over een aantal jaren meerdere plastics gangbaar zijn, die zowel biologisch afbreekbaar zijn, als biobased geproduceerd worden.”
Over de helft
Corniek Post is op 1 januari 2022 begonnen met zijn PhD binnen de hybride onderzoeksgroep Hybrid research group Biopolymer & Recycling Innovations (HyBRIt). Binnen deze onderzoeksgroep wordt Corniek begeleid door Katja Loos (Rijksuniversiteit Groningen) en door Rudy Folkersma en Vincent Voet, beiden van het lectoraat Circular Plastics van NHL Stenden Hogeschool.